Nutritie
Leave a comment

Granola de casa cu arome de toamna

Am fost „homey” zilele astea. Mai putine ganduri despre sport in perioada asta, mai multa reflectie despre prezent, viitor, trecut. Melancolie si tristete….#colectiv este in sufletul tuturor!

De obicei cand am starea asta ma bag in bucatarie, cu un pahar de vin, si niste retete in fata. A venit toamna, si vreau sa stau la caldura, si sa miros arome de mar copt si scortisoara. De ceva timp am inceput sa experimentez cu diferite mixuri de mancare pentru micul dejun. Am reinceput antrenamentele zilnice (momentan scurte), si cu ocazia asta am inceput sa am din nou grija la ce mananc. Nu ca de obicei as manca aiurea, dar cand in rutina zilnica isi fac loc antrenamentele, incep sa am doua provocari: raman cu mai putin timp disponibil, dar am nevoie de mai multa energie! Iar daca nu am grija ce mananc dimineata, mi se intampla ca dupa birou sa ma simt obosita, si sa nu am suficienta energie pentru un antrenament de calitate dupa program. Asa ca food is my fuel, si tratez foarte serios micul dejun.

Una din optiunile mele preferate pentru dimineata este o portie de granola + iaurt grecesc + un pumn de fructe. Ce este granola asta: imagineaza-ti un fel de muesli copt 🙂 Stiu, stiu, nici mie nu imi surade ideea de muesli (yuck!), dar crede-ma, cine a inventat varianta coapta a fost un geniu, granola is really tasty!

Doar ca granola asta are doua dezavantaje: daca iau din cea organica, ma usuca la portmoneu (pentru ca nah, sunt o fomista mananc mult cand ma antrenez, consum o gramada de calorii), iar daca iau din cea „normala”, este o combinatie odioasa de zahar, grasimi, si substante al caror nume nu pot sa il pronunt.

Asa ca m-am pus pe experimentat cum ar iesi o granola de casa. Partea faina este ca e foarte usor de facut, practic trebuie doar sa amesteci niste „chestii”, si sa le bagi la cuptor. Singurul efort este sa te uiti din 15 in 15 minute in cuptor, si sa mai intorci din granola de pe o parte pe alta. Marturisesc ca prima data cand am facut reteta m-am pus sa ma uit la un serial, si am uitat de partea asta cu intorsul….a iesit granola arsa crocanta 🙂

Timp de pregatire: 20 min

Timp de gatit: 1 h (timp  pasiv, trebuie sa stea la cuptor)

Dificultate: foarte usor

Ingrediente:

  • 300 g fulgi de ovaz
  • 3 mere, curatate de coaja (alege un soi dulce, va da un gust mai bun)
  • 2 linguri unt de arahide
  • 2 linguri de seminte de dovleac
  • 3 linguri migdale, maruntite cu cutitul
  • 1 lingura de miez de cacao (optional)
  • 2 linguri sirop de artar
  • 3 lingurite nucsoara
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 pastaie de vanilie (sau esenta de vanilie)

Mixul de condimente cu nuscoara si scortisoara vine cu arome de toamna, iar vanilia si untul de arahide ii dau o textura cremoasa, si un gust mai profund.

Pas 1: baza

Preincalzeste cuptorul la foc mic.

Curata merele de coaja, si pune-le in blender. Pasireaza-le pana se transforma in piure, e ok daca mai raman cateva bucatele mai mari.

Merele curatate, in blender.

Merele curatate, in blender.

Pune piureul de mere intr-o cratita, impreuna cu cele 2 linguri de unt de arahide, siropul de artar, nucsoara, scortisoara si vanilia. Daca folosesti pastaie de vanilie trebuie sa o tai pe lungime, si sa folosesti semintele din pastaie (sunt cele negre din poza):

La foc mic: piureul de mere, unt de arahide, sirop de artar, scortisoara, nucsoara si vanilie

La foc mic: piureul de mere, unt de arahide, sirop de artar, scortisoara, nucsoara si vanilie

Pune vasul pe foc, si amesteca continutul, pana devine usor mai lichid.

Pas 2: fulgii

Intr-un bol pune impreuna fulgii de ovaz, semintele de dovleac, migdalele maruntite, si miezul de cacao. Aici deschid o paranteza: am descoperit recent miezul de cacao, si jur, nu stiu cum am traiat pana acuma!!! As rontai toata ziua bucatele mici si delicioase de miez de cacao. Sunt de fapt boabele de cacao, dupa ce au fost curatate si lasate la fementat, si au gust similar cu ciocolata neagra, dar sunt crocante. As putea sa spun ceva despre faptul ca sunt pline de antioxidanti, magneziu, si stimuleaza secretia de seratonina, dar nu prea conteaza, pentru ca they taste soooo good! 🙂

Fulgi de ovaz, migdale, seminte de dovleac, miez de cacao (as fi putut pune mai mult!)

Fulgi de ovaz, migdale, seminte de dovleac, miez de cacao (as fi putut pune mai mult!)

Pas 3: la cuptor

Cea mai simpla parte din proces: toarna continutul de la pasul 1 peste bolul de la pasul 2. Amesteca compozitia, astfel incat toti fulgii sa fie acoperiti, si apoi intinde uniform pe o tava de copt (acoperita cu o hartie de copt). Niveleaza tava, cu cat e compozitia mai groasa, cu atat se va coace mai greu.

In tava, gata de copt!

In tava, gata de copt!

Si voila, acum iti ramane sa lasi tava la copt, in timp ce o verifici din sfert in sfert de ora, si intorci cu lingura compozitia, ca sa se coaca uniform.

Varianta de servire: cu iaurt grecesc, si fructe de sezon. Eu am folosit niste struguri!

Cu iaurt grecesc si struguri. A fost delicios, data viitoare cred ca am sa incerc cu niste pere :)

Cu iaurt grecesc si struguri. A fost delicios, data viitoare cred ca am sa incerc cu niste pere 🙂

Enjoy your breakfast!

Chef Ioana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *