Nutritie
Leave a comment

Prajitura de quinoa cu fructe, fara faina si zahar

Din experimentele mele cu “fara zahar” adaugat am ajuns la concluzia ca se pot face deserturi foarte bune doar folosind fructe. Mai ales daca renunti la zahar procesat o perioada, se schimba si perceptia gustului si iti dai seama cat de dulci sunt fructele de fapt. Ma bazez foarte mult pe mere si banane pentru aportul de gust si aroma la deserturi.

A fost un pic mai grea partea cu “fara faina”, iar primele experimente hai sa spunem ca nu au fost foarte reusite (ok, nici foarte comestibile!).  C’est la vie, multe lucruri gustoase au o tona de faina in ele! Asa ca am cautat niste variante mai simple de prajituri si deserturi, precum este si aceasta reteta. Intr-una din incercari am ars-o rau de tot, asa ca voi va trebui sa faceti un pas diferit de mine ca sa iasa delicioasa si perfect coapta! 🙂

 Timp de pregatire: 10 min

Timp de gatit: 45 min

Grad de dificultate: foarte usor

Ingrediente:

  • 100-150 g quinoa
  • 100 g fulgi cocos
  • 2 oua
  • 200 ml lapte de cocos, sau ce preferati voi
  • 3 lingurite nucsoara
  • 1 lingura scortisoara
  • 1 banana
  • 1 mar
  • 1 para
  • unt pentru uns tava

Eu am folosit o tava cam 20 cm pe 10 cm, asa ca daca lucrati cu marimi diferite mai ajustati cantitatile. Quinoa serveste drept blat, iar fructele vor sta deasupra, si folosim laptele cu ouale ca sa “le legam” in prajitura.

Pasul 1 – pregatire

Preincalzeste cuptorul, la foc mediu. Taie banana in rondele subtiri, iar marul si para in feliute, tot subtiri. Unge tava bine cu unt, va sta destul de mult la cuptor si asa evitam sa se arda

Pasul 2 – blatul

Amesteca quinoa cu 2 lingurite de nucsoara, scotisoara si fulgii de cocos. Toarna totul in tava unsa, si scutura un pic tava, ca sa se aseze uniform.

Quinoa, fulgii de cocos, si condimentele

Quinoa, fulgii de cocos, si condimentele

Pasul 3 – compozitia

Bate ouale omogen, si amesteca-le cu laptele***. Toarna in tava deasupra la quinoa, astfel incat aceasta sa fie aproape acoperita cu lichid. Pastreaza restul pentru pasul urmator. Cu o furculita, amesteca usor in compozitie, sa nu ramana parti in care laptele nu a ajuns pe quinoa. Aici e pasul diferit de ce am facut eu, pentru ca laptele nu a ajuns pana la fundul tavii, si acolo mi s-a ars blatul.

Amesteca cele 2 oua cu laptele.

Amesteca cele 2 oua cu laptele.

***daca esti sweets addict, si vrei sa fie mai dulce praji, poti adauga la pasul aceasta niste miere, impreuna cu oule si laptele. Nu discriminam pe nimeni 🙂

Pasul 4 – fructele

Aseaza deasupra fructele, prima data rondelele de banana, si apoi feliile de para si mar. Presara deasupra ultima lingurita de nucsoara, si adauga si restul de lapte cu oua. Ar trebui sa iti ajunga astfel incat fructele sa fie aproape acoperite cu totul. Daca mai este nevoie mai adauga un pic de lapte.

Pune deasupra rondele de banane primele, dau o textura placuta.

Pune deasupra rondele de banane primele, dau o textura placuta.

Acopera totul cu ce a ramas din lapte si oua.

Acopera totul cu ce a ramas din lapte si oua.

Pasul 5 – la cuptor

Pune tava la cuptor pentru 45 min – 1 h (depinde de cuptor). Quinoa isi va trage umezeala din lapte, si se va umfla un pic, iar toata compozitia se leaga frumos. Este buna servita calda, si daca o pastrezi pentru mai tarziu, da-o un pic la cuptor sau la microunde chiar inainte sa o servesti.

Gata de papa :)

Gata de papa 🙂

Bon appetit!

Baker Ioana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *