Nutritie
Leave a comment

Reteta delicioasa de supa de dovleac cu chili

Am fost atat de mult pe drumuri in ultimul timp ca nici nu am observat ca a venit toamna. Am tresarit cand imi luam cafeaua la Starbucks si am vazut ca aroma lunii este Pumpkin Spice Latte. Cand a trecut vara?!

Si ca sa accept mai usor venirea toamnei, si sa profit de “belsugul” de fructe si legume de sezon, am zis sa fac ceva cu dovleacul ramas in minte de la Starbucks! Imi place foarte mult aroma de dovleac, dar sunt o mofturoasa si nu mananc nici placinta, nici supele traditionale romanesti nu prea sunt pe gustul meu. Inspiratia a venit de la Andreea, prietena mea care s-a intors dupa un concediu din Irlanda cu povesti culinare despre o supa de dovleac cremoasa si picanta. Dupa mai multe google-uri de retete si ingrediente, am improvizat ceva de care am fost amandoua foarte multumite.

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatit: 50 minute

Dificultate: relativ usor

Ingrediente:

  • 1 dovleac de placinta, aprox 1 kg
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 cepe, taiate marunt
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 250 g iaurt gras sau smantana
  • 750 ml supa de legume sau pui (am facut din cub, desi nu e cel mai natural, dar este mult mai eficient)
  • Fulgi de chili, dupa gust (eu am pus o lingura, imi place picant)

Pasul 1 – pregatire:

Am scos semintele, si curatam si coaja, are o aroma yummy

Am scos semintele, si curatam si coaja, are o aroma yummy

Se curata dovleacul de coaja si i se scot semintele. Apoi se taie cubulete si se pune intr-o tava cu o lingura de ulei de masline. Se da la cuptor timp de 30 de minute, pana devine moale si gustos.

Taiat cubulete si pregatit de cuptor

Taiat cubulete si pregatit de cuptor

Intre timp se pune la fiert apa pentru supa de legume/pui. Se adauga cubul cand apa da in clocot si apoi se ia de pe foc.

Pasul 2 – la tigaie:

Intr-o tigaie se pune la calit ceapa maruntit si usturoiul zdrobit, stropit cu o lingura de ulei de masline. Se pune la foc foarte foarte mic, astfel incat ceapa sa se inmoaie treptat. Se adauga fulgii de chili. Se acopera si se lasa 15 minute, sau pana cand ceapa s-a inmuiat cu totul

Doua cepe rosii si un catel de usturoi

Doua cepe rosii si un catel de usturoi

Pasul 3 – la blender:

Am scos de la cuptor dovleacul, care s-a inmuiat si copt frumos

Am scos de la cuptor dovleacul, care s-a inmuiat si copt frumos

Se scoate dovleacul din cuptor, si se pune la blender, impreuna cu ceapa din tigaie. Daca blenderul este prea mic poti face in mai multe reprize. Daca merge greu opreste mixerul si invarte cu o lingura de lemn continutul, astfel incat sa se reaseze. Mie mi-a luat cam 4 succesiuni de mixat – oprit – invartit cu lingura – pornit din nou mixerul.

Proaspat dat prin blender, a devenit o consistenta mult mai cremoasa

Proaspat dat prin blender, a devenit o consistenta mult mai cremoasa

Pasul 4 – ansamblarea:

Toarna continutul blenderului intr-o oala, peste care pune supa de legume, si amesteca cu o lingura de lemn. Adu din nou la foc, ca sa incalzesti la o temperatura buna de servit, si adauga si iaurtul gras sau smantana. In final condimenteaza cu sare dupa gust, si in loc de piper poti sa mai adaugi un stop de chilli de décor.

Et voila, preparatul final!

Et voila, preparatul final!

Am mancat doua portii :))

Am mancat doua portii :))

Bon appétit!

Chef Ioana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *