Nutritie
Leave a comment

Somon la cuptor cu usturoi, capere si rosii uscate

De doua saptamani am inceput sa urmez un regim low carb, ca un fel de “detoxifiere” dupa sarbatorile pline de delicii culinare (de fapt mai mult o compensare dupa ce m-am indopat cu de toate). Se si potriveste cu perioada de inceput a noului plan de antrenamente, si vreau sa ma tin serios de treaba o luna, apoi am sa reintroduc o parte din alimente pe masura ce cresc volumul de antrenamente. Momentan am “ucis” total zaharul, fainoasele, painea, pastele, orezul, sucurile de fructe, etc. Am pastrat anumite fructe, dar in cantitati foarte mici si doar intregi, fara smoothies sau sucuri.

Evident ca imediat ce mi-am propus sa nu mai mananc chestiile astea, m-am si trezit in mai multe momente cu pofte absurde, nu de ciocolata si dulciuri, ca oricum nu sunt mare fan, ci de paste, rizotto si…..sushi! Doamne, as rade un platou intreg de sushi 🙂

Si ca sa imi potolesc putin pofta de peste crud, compensez cu niste peste gatit. Somonul la cuptor este delicios de bun, si aromele de la usturoi, capere si rosii uscate il completeaza foarte bine. In mod normal as fi servit o garnitura de orez, dar ma gandesc la niste legume simple in schimb.

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatit: 25 minute

Grad de dificultate: usor

Ingrediente:

  • somon, 5-600 g
  • 2 lamai
  • o portocala
  • 4 lingurite capere
  • 5-6 rosii uscate
  • 3 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • folie de aluminiu

Pregatire:

Taiem 4 felii de portocale si 4 felii de lamaie. Colturile ramase le stoarcem, impreuna cu lamaia cealalta.

Tocam marunt usturoiul si rosiile uscate.

Inlaturam pielea de pe somon, si il taiem in patru bucati. Fiecare bucata o ungem cu ulei de masline, si o asezonam cu sare si piper dupa gust.

Am uns somonul cu ulei de masline

Am uns somonul cu ulei de masline, si am presarat sare si piper

La cuptor:

Rupem cate o bucata de folie de aluminiu pentru fiecare felie de peste, si o ungem un pic la mijloc cu ulei de masline. Punem somonul deasupra, si aranjam pe el cate o felie de lamaie si una de portocala. Presaram deasupra o lingurita de usturoi maruntit, una de capere si una de rosii uscate. Apoi stropim cu o lingura din sucul de lamaie stors. Impachetam frumos si punem la cuptor intre 15-25 de minute. Cu cat felia de somon e mai groasa, cu atat ii vom lasa cateva minute in plus ca sa se coaca bine.

Pe folie de aluminiu, cu toate ingredientele asezate

Pe folie de aluminiu, cu toate ingredientele asezate

Servirea:

Aromele sunt bogate, ustoriul si caperele impreuna cu citricele fac un cocktail deosebit, de aceea merge cel mai bine cu o garnitura simpla. Daca mananci orez e perfect un bol de orez simplu, un piure de cartofi, sau un mix de legume. Atunci cand ma supara sotul meu Alex il servesc cu garnitura de brocoli sau asparagus, care nu ii plac deloc 🙂

Cam asa arata rezultatul final, foarte aromat si zemos!

Cam asa arata rezultatul final, foarte aromat si zemos!

Bon appetit!

Chef Ioana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *