Triatlon
Leave a comment

Ce sa faci cand te depaseste cineva in bazinul de inot

Alaltaieri am agatat un baiat in bazinul de inot. Ca sa marturisesc cu totul, m-am cam urcat peste el! Si nu, nu a fost o experienta placuta pentru niciunul din noi. El inota cam pe mijlocul culoarului, eu l-am depasit si am estimat gresit distanta necesara si m-am bagat prea repede inapoi pe sensul meu. A reiesit o incalceala de brate si picioare, the horror!!!

Mi s-a intamplat si mie sa fiu persoana depasita de multe ori, si sa primesc picioare in cap de la inotatorii mai rapizi. Si cand depasesc de obicei incerc sa fiu finuta, dar de data asta nu mi-a iesit. Asa ca m-am gandit sa detaliez ce poti sa faci cand esti cel depasit, ca sa ai o experienta cat mai …errr….lina.

Pasii depasirii in bazinul de inot

Semnalizarea: ideal cine te depaseste ar trebui sa semnalizeze ca urmeaza sa faca asta, printr-o bataie pe picioarele tale. Daca simti ca te bate cineva pe talpi sau pe picioare, inseamna ca urmeaza sa te depaseasca. Primele dati probabil nu o sa iti dai seama ce se intampla, in bazin se intampla chestii dubioase si atingerile accidentale sunt la ordinea zilei, dar dupa vreo 2-3 depasiri sigur vei face asocierea.

Cedarea spatiului: cand primesti semnalul trage-te un pic mai pe dreapta, ca persoana care te depaseste sa aiba loc. Poate nu ti se pare necesar, dar asa faci experienta mai scurta si mai placuta si pentru tine, si pentru cel care te depaseste. Altfel veti inota inghesuiti, si tu fiind cel care inoata mai incet, probabil vei primi ceva capaceli inutile.

Respiratia: cand cineva trece pe langa tine in bazin va fi mereu in stanga ta, si cand respiri pe partea asta risti sa iti iei o tona de apa la bord. Asa ca fa-ti o favoare si respira doar pe mana dreapta cat timp esti depasit. Cel mai bine treci la o respiratie la doua brate, adica de fiecare data cand scoti mana dreapta afara, respiri. Hot tip: poti folosi tehnica asta si cand inoti in ape deschise la triatlon, si te depaseste cineva. Cat timp trece pe langa tine, respira pe partea cealalta, astfel incat sa primesti lovituri sau atingeri neplacute pe fata.

Viteza: tot inotand la program cu publicul, am remacat ca multe persoane au tendinta sa accelereze atunci cand sunt depasite. Asta e o diferenta majora fata de grupurile de inotatori de performanta  cu care am avut norocul sa ma antrenez (eu la grupa de copii, ahem), unde toata lumea cedeaza spatiul. Ei bine, important de tinut minte este sa NU ACCELEREZI in timp ce esti depasit(a). Este si logic daca stai sa te gandesti: celelalt inotator incepe depasirea, tu accelerezi, el trebuie sa accelereze si mai mult, doar se prelungeste perioada de timp in care inotati unul langa altul.

Ce sa faci daca te-a depasit si aveti viteze similare

Acum sa spunem ca cineva te-a depasit, si descoperi ca de fapt e cineva care inoata in acelasi ritm cu tine. Adica ai ramas in picioarele lor, si inafara de o portie constanta de bule in fata ta, nu s-a schimbat nimic in viteza cu care inainteaza.

Poate fi neplacut sa inoti mereu in picioarele altuia, si poate nu vrei sa incetinesti si sa ramai in urma. Sugestia mea e ca la urmatoarea pauza pe care o ai intre seturi, sa astepti un pic mai mult, pana celalalt inotator ajunge in capatul opus al culoarului. Porneste noul set abia cand el sau ea incepe sa inoate in sensul opus. Astfel va fi mereu o lungime de bazin intre voi, si daca inotati cu aceeasi viteza, practic nu aveti nicio sansa sa va intesectati.

Daca te intereseaza mai multe despre eticheta de la bazin, am scris un articol despre reguli de buna purtare la bazinul de inot.

Altfel, sunt curioasa despre cum faci depasirile, sau ce faci cand esti depasit de altii. Lasa-mi un comment mai jos si spune-mi mai multe despre experienta ta.

Ape line,

Sirena Ioana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.