Acum doua luni am facut un pas important si am intrat intr-o noua relatie: in viata mea a aparut ceasul Garmin Fenix 5S, printr-un partneriat cu Trisport.ro si Garmin Romania. Spun ca este un pas important pentru ca pana in acest moment nu am folosit in mod constant un ceas dedicat sportului. Am avut de-a lungul timpului diferite tentative, dar invariabil dupa ce foloseam ceasul timp de 1-2 saptamani, ma plictiseam prea tare de el, si usor-usor renuntam sa il folosesc. Asa ca am asteptat o vreme ca sa scriu acest articol, ca sa fiu sigura ca am suficient timp sa il folosesc, si sa vad daca functiile lui ma ajuta cu adevarat.
Pe scurt, dupa 2 luni de folosire, pot sa spun ca il iubesc! Relatia noastra a devenit seriosa si de multe ori petrecem inclusiv noptile impreuna (hey, donβt judge, si husband doarme cu Garminul lui :)). Verigheta o mai scot de pe deget, de obicei cand inot, dar Garminul nu mi-a parasit mana decat in rare ocazii. Zilele trecute cand l-am uitat la birou, si a trebuit sa fac doua antrenamente fara el, m-am simtit singura si goala. Modelul pe care il folosesc are cureaua turcoaz, si cum ne-am legat atat de mult unul de altul a trebuit sa ii gasesc si un nume: meet Blu <3
Asadar, sa va povestesc mai multe despre Blu, si de ce imi place mult de tot modelul Garmin Fenix 5s:
1. Este potrivit pentru o incheitura finuta
Sincer, un motiv pentru care nu am folosit pana acum un ceas sport a fost marimea lor. Majoritatea modelelor dedicate triatlonului erau foarte mari, si mi se parea ca nu sunt potrivite pentru incheietura mea. Si nu ma refer aici doar la aspect, care e o chestie de gust, ci si la lucruri mai practice. Am concurat de mai multe ori cu ceasuri imprumutate de la Alex, si imi amitesc si acum cum la Xman Oradea de acum 2 ani mi s-a blocat neoprenul pe mana din cauza ceasului.
Garmin Fenix 5s este mic, dar voinic. Sa nu credeti ca este potrivit doar pentru femei, este un ceas care arata la fel de bine si pe o incheietura de barbat. Case in point, dupa ce l-a vazut pe al meu, Alex s-a hotarat si el tot la modelul Fenix 5S, desi inainte optase pentru fratele lui mai mare, Fenix 5X π
2. Iti ia pulsul de la incheietura
Adica nu ai nevoie de centura de puls, sau alte accesorii pentru a masura pulsul. Lucru pentru care sunt etern recunoscatoare, unul alt motiv pentru care eu nu foloseam ceas inainte era ca nu m-am impacat bine cu nicio centura de puls. Ba nu imi masurau pulsul (hello, boobs that get in the way), ba ma iritau pe piele sau ma strangeau in timpul antrenamentelor mai intense. Am incercat diferite marci si modele, fara insa sa ajung o solutie care sa imi convina.
Asa ca atunci cand am vazut ca Garmin Fenix 5s nu necesita centura de puls, ci il masoara direct de la incheietura, am fost foarte fericita sa pot sa ma antrenez si eu in sfarsit pe zonele de puls. Am fost sceptica la inceput daca este cu adevarat corect pulsul masurat la incheietura, asa ca am facut cateva teste (pe husband, bineinteles) cu un ceas conectat la centura de puls, si cu alt ceas pus la incheietura. Diferenta pe care am observat-o dupa mai multe antrenamente (cu durata minima de o ora) este de 2 batai pe minut, asadar minora.
Acum imi fac toate antrenamentele luand in calcul si zonele de puls!
3. Multisport inseamna de fapt infinitsport
Garmin fenix 5s are presetate o multime de activitati: alergare (trail, asfalt, indoor, banda), bike (indoor, mtb, sosea), inot (piscina, open water), hiking, catarat, golf, ski, snowboard, vaslit, etc, etc, si bineinteles, triatlon. Pe langa acestea poti sa iti adaugi tu orice activitate iti doresti. Mai mult, fiecare activitate poate fi customizata, poti sa iti construiesti antrenamentele de intervale, pe viteza, zone de puls, sau ce criterii iti doresti. Are atat de multe optiuni, incat inca mai trebuie sa citesc din manual, pentru ca descopar mereu lucruri noi π
Pentru mine specific, ador faptul ca la triatlon trece automat intre probe si tranzitie. Adica eu dau doar fac click cand termin fiecare proba, si ceasul stie automat ca sunt in tranzitie, sau la bike si alergare. Iar antrenametele de indoor bike, pe care pana acum le adaugam manual de fiecare data in planul meu, le pot sincroniza imediat din ceas.
In plus, ceasul se poate conecta cu o multitudine de device-uri si senzori: poti adauga centura de puls, power meter, cadentometru, sau ce iti trece prin cap. Momentan sunt coplesita de cantitatea de informatii pe care le am la dispozitie doar de la ceas in sine, dar urmatorul test va fi impreuna cu un power meter.
4. Imbina sportul cu smartul
Dincolo de a fi un ceas sport, Garmin fenix 5S este si un ceas foarte smart. Si nu ma refer doar la optiunile unui smartwatch obisnuit, desi si pe acelea le regasesti la el. Se conecteaza cu aplicatia mobila Garmin Connect, prin intermediul careia poti compila o tona de date, atat despre tine, antrenamentele tale, cat si de exemplu fata de alti utilizatori Garmin din categoria ta de varsta si sex.
Aplicatia Garmin Connect este cam uratica, sa iti spun drept. Are foarte multe informatii extrem de utile, dar simt de fiecare data ca trebuie sa sap prin ea ca sa gasesc ce ma intereseaza. Asa ca eu mi-am sincronizat contul de Garmin Connect cu o alta aplicatie, Training Peaks, unde imi analizez toate antrenamentele. Daca iti plac datele si sa le analizezi in detaliu, poti face asta si prin Garmin Connect, ai o sumedenie de informatii despre performanta ta la antrenamentele, de la zonele de puls, VO2 max, efectul aerob si anaerob al antrenamentului, pana la tempetura ambientala, sau altitudinea.
Cand am activat prima data aplicatia, am inceput sa primesc notificarile de pe telefon pe ceas. Poti seta ce fel de notificari primesti, de la mail si sms, pana la calendar, facebook, etc. Telefonul vibreaza cand primesti notificarile, si mie mi s-a parut prea deconcentrant in timpul antrenamentelor. Asa ca am scos cu totul notificarile, mai ales ca de obicei ori vreau sa ma concentrez super incrancenat pe un antrenament, ori vreau sa fiu zen de tot. Dar le poti pastra, si customiza ce si cum primesti din aplicatie.
5. Este potrivit si pentru birou
Datorita aspectului frumos si finut, port cu placere ceasul si in timpul zilei, la birou. Multi colegi si chiar clienti mi-au facut complimente despre ceas. Blu este de un albastru turcoaz, si iese foarte frumos in evidenta chiar si la camasa sau rochita (da, l-am purtat cu rochita si cu tocuri π ).
Sincer, il port la birou si pentru ca imi aduce aminte sa ma misc. Nu mi-am dat seama cat de sedentara sunt in timpul zilei pana nu m-am dus cu Garminul la birou. Imi arata ca stau pe scaun cu orele, si am pulsul aproape de cel cu care dorm (adica 45 de batai pe minut). Practic, traiesc doua vieti, radical diferite: sedentara maxim la birou, si activa si in miscare in timpul liber. Asa ca imi aduce aminte Blu sa ma ridic de pe scaun la fiecare ora, ma vibreaza si imi spune βMOVEβ π
Datorita accelerometrului, imi masoara pasii si scarile in fiecare zi, pe langa antrenamente. Mi-a indicat un obiectiv de 14000 de pasi pe zi, pe care incerc sa ii fac in perioada dedicata biroului. Adica drumul dus- intors de acasa, si mersul prin birou. Ceea ce inseamna ca trebuie sa imi misc fundul de pe scaun destul de des, si sa fac o scurta plimbare dupa masa de pranz.
6. Sportwatch amazingness
Mai sus am enuntat o gramada de motive pentru care Blu e misto, dar nu am ajuns la partea cea mai importanta β tracking la activitatile sportive. Pana la urma, eu il folosesc in principal ca sports watch, chiar daca face o treaba super buna ca si smartwatch.
GPS signal β se incarca super rapid, mai repede la orice ceasuri pe care le-am folosit inainte, inclusiv alte modele Garmin. Pana la urma pe segmentul acesta de GPS brandul Garmin are o traditie si experienta greu de egalat de alte companii. Evident, cel mai mult l-am folosit pentru run si bike aici, alte sporturi nu am avut ocazia sa testez. Am avut un singur open water swim pana acum, care a fost ok, dar nu pot sa dau un feedback real legat de acuratetea masurarii traseului dupa doar un test.
Battery life β ma tine de obicei bateria cam 7-10 zile, in conditiile in care in fiecare zi il folosesc la cel putin un antrenament care necesita GPS. Cea mai lunga utilizare a fost cam 8 ore continuu in mod GPS, cu pauze cu tot. Era incarcat 100%, si a consumat cam 40% din baterie la tura respectiva. Garmin spune ca bateria tine 14 ore continuu in format GPS cu masurarea pulsului, si pana acum in realitate pare ca este chiar un pic mai bine.
Un efect secundar al bateriei cu viata lunga este ca de multe ori uit sa il incarc, pentru ca trec prea multe zile pana cand ramane fara baterie. Asa ca ma trezesc in unele dimineti in bazin ca bipaie anemic cu doar 5% viata. Partea buna este ca ma tine pentru un antrenament de o ora de inot chiar si cu atat de putina baterie π
Date despre efort β fiecare activitate are o sumedenie de date pe care le poti seta, in functie de ce vrei sa vezi in timpul antrenamentului. Nu mai vorbesc despre cele de dupa antrenament, am mentionat mai sus cateva lucruri pe care le poti vedea in Garmin Connect. In ce ma priveste, eu de obicei prefer un ecran foarte simplu in timpul antrenamentului, care sa imi arate pace-ul, viteza, distanta si HR-ul. Poti customiza informatiile vizibile intr-o multime de feluri, in functie de cum vrei sa arate display-ul in timp ce faci antrenamentul.
Concluzii
Pe scurt, dupa cum spuneam si la inceputul articolului, I love Blu, my Garmin fenix 5s! Inca mai am aspecte pe care nu le-am descoperit legat de toate felurile in care ma poate ajuta fenix 5S la antrenamente, sau pe care inca nu sunt pregatita sa le folosesc (de exemplu antrenamentele si rutele presetate). Voi explora toate aspectele astea, si revin cu articole despre ele.
Personal, daca ai in plan sa achizitionezi un ceas multisport, iti recomand cu super incredere Garmin fenix 5S. Iar ca si loc de unde il poti lua, Trisport este partener Garmin si distribuitor autorizat pentru Romania. Un motiv important sa il cumperi local este ca primesti o super garantie, iar daca Garminul tau se strica, iti este inlocuit pe loc. E un ceas scump (ok, foarte scump), si cand faci o astfel de investiei e important sa te asiguri ca daca ceva se strica, nu stai cu saptamanile fara ceas, cat timp este in service!
Scrie-mi in comentarii orice intrebari sau curiozitati despre Garmin fenix 5s, si am sa fac tot posibilul sa iti raspund la ele.
Happy training,
Ioana Bomboana
Merita mai mult un ciclocomp intrucat se vede mai bine, ceasul e mic si citesti mai greu valorile. Mie mi-au furat ciclocomp-ul deci ma chinui cu ceasul π – am varianta mai ieftina FR235 care e ideal de bicla intrucat daca nu misti mana indica bine pulsul (ceea ce nu face la alergare)
Victor, FR235 mi se pare un ceas foarte frumos si excelent pentru bike&run. Dar de ce nu iti arata pulsul la alergare? Este aceeasi tehnologie ca la Fenix 5, ar trebui sa iti inregistreze pulsul fara probleme.
Pingback: Ce echipament sportiv mi-as lua de Black Friday - Ioana Molnar
Salut, interesant articolul, insa am nevoie de cateva informatii suplimentare, doresc sa achizitionez un Fenix 5x si insa nu sunt hotarat, ma intereseaza doar pt inot (de fapt doar pt asa ceva il iau) si doresc sa stiu daca stie sa masoare pulsul la incheietura mainii in apa in timp de inot. De asemenea am nevoie sa stiu daca se pot seta niste alerte de preferat prin vibratii, cand pulsul ajunge la o valoare maxima presetata, de asemenea sa ma anunte prin vibratii cand pulsul scade la o anumita valoare presetata, practic doresc sa imi pastrez valorea de puls intre anumite limite, evident compensand printr-o activitate mai intensa sau mai putin intensa in timpul inotului. Poate face asa ceva? Am vorbit cu cineva care e programator si m-a sfatuit sa imi descarc API-urile si librariile SDK de la Garmin insa inainte sa ma apuc sa invat programare, poate stie sa faca toate astea din butoanele lui cu care vine din fabrica, nu sa ma apuc acum de vreo facultate de automatica sau inginerie pt a putea programa un ceas. In fine poate stie totusi cineva. Multumesc
Buna Cris,
Pentru inot ai nevoie de o centura de puls speciala: https://www.trisport.ro/centura-puls-pentru-inot-hrm-swim-garmin.html
Insa ea nu iti transmite in timpul inotului in sine datele, ci stocheaza informatiile si dupa aceea le transmite ceasului. Asta inseamna ca nu vei vedea pulsul live in timp ce inoti.
Din meniul ceasului poti seta foarte simplu alerte pentru diferite variabile, inclusiv puls. Poti alege un interval pentru care sa te anunte prin vibratie, daca esti inafara lui. Insa la inot nu cred ca te va putea ajuta, avand in vedere ca centura nu permite masurarea pulsului in timp real.
Sper sa iti fie de folos,
Ioana
Multumesc frumos pt raspuns, m-am lamurit. Ma interesa masurarea pulsului in timp real si fara centura speciala de puls, doar asa la incheietura mainii. Multumesc inca o data.
Cu placere. Din cate stiu eu niciun senzor optic (cel de la incheietura) nu poate masura pulsul in apa in acest moment π