Marturisesc ca pe mine ma termina vremea urata si frigul din ultimul timp! Nu stiu cum am facut eu expeditiile alea prin Alaska si muntii frigurosi, ca si acum ma gandesc cu placere la ele, dar frigul asta “urban” este o alta specie. Caaahhh! Si pentru ca am zacut in ultimele saptamani mi s-a cam luat de mine, si am decis sa imi reorganizez programul de antrenament si sa ies afara mai des!

(c) Adrian Citu
A venit frigul, e momentul sa scoatem echipamentul de iarna
Trecand peste starea initiala de “zgribulit”, mi-am adus aminte ca dupa o perioada de adaptare este chiar distractiv sa faci sport pe racoare…si atunci cand racoarea se transforma in ger! Ca sa ma motivez mi-am propus sa testez niste echipament de iarna, si am vorbit cu prietenii lui Alex de la adidas sa imi imprumute cateva piese de echipament, pe care le-am ales dupa sufletul meu. Si gata echipata de infruntat frigul, am iesit saptamana trecuta la cateva alergari matinale, cu un termometru care imi arata 3 grade! Am degerat mizerabil primele 20 de minute, blestemand in gand initiativa mea de a iesi la 7 dimineata. Mi-au inghetat varfurile nasului si ale urechilor (pentru ca nu imi place sa port caciula, duc un razboi crunt impotriva lor si caut in continuare o forma de a ma proteja de frig si care sa nu ma faca sa arat ca o bila sau un ninja under-cover)! Dar pana la final zambeam cu gura pana la urechi (posibil si din cauza faptului ca am descoperit o caciula uitata prin masina) 🙂
Asadar, acum ca toti suntem niste inghetati, si ne asteapta niste luni bune de frig, cum ne imbracam cand iesim la alergare? Eu facut iarna trecuta cateva experimente bazate pe ce am invatat in expeditiile montane despre ce inseamna sa faci efort fizic in conditii de frig. Am avut placerea masochista sa trec prin toata gama de temperaturi, de la 0 la – 30 de grade, de la Kilimanjaro pana in Alaska, asa ca frigul nu imi este chiar dusman 🙂
Principii de baza in “lupta” cu frigul:
1. Mai stii replica aia din Shrek: “ogres are like onions, we have layers”? Ei bine, si alergatorii in frig sunt tot ca cepele, pentru ca au mai multe straturi (de haine). Incepe sa iti construiesti echipamentul de la corp catre exterior, strat cu strat. Decat o geaca groasa si grea, mai bine un polarel si o gecuta subtire deasupra. Iti vai fi mai cald asa deoarece intre straturile de haine ramane prins aerul incalzit de corpul tau, iar toate acestea actioneaza impreuna ca un scut care te tine protejat(a) de frig. Pe masura ce se face mai frig, poti adauga mai multe straturi!
2. Imbraca-te ca si cum ar fi cu 10 grade mai cald. Da, stiu ca suna cam contra-intuitiv, si dupa ce un pic mai sus ma lamentam de frig acum iti spun ca de fapt este mai cald! Ideea este ca atunci cand alergam corpul nostru se incalzeste destul de repede, si dupa primele 10 minute de miscare iti va trece senzatia de frig. Toleranta la rece este o ecuatie foarte personala, asa ca experimenteaza cateva alergari scurte, iar daca ti se pare ca nu te adaptezi bine, mai adauga un strat de echipament.
3. Accesoriile iti completeaza tinuta! Si nu vorbim aici de posete si pantofi, ci de tot ce tine de acoperirea extremitatilor: caciuli, bandane, manusi si sosete. Mai ales capul si picioarele sunt puncte cheie in “negocierea” cu frigul. Asta din cauza ca vasele de sange din cap si gat sunt foarte aproape de piele, si asta poate duce la pierderi mari de caldura pe aici. Iar picioarele sunt in contact cu solul rece, si este esential sa le protejezi cu o pereche de sosete de calitate, care tine de cald dar si elimina transpiratia!
4. Investeste in echipament tehnic de calitate! Daca vara ne mai descurcam cu diverse combinatii de echipament, iarna chiar este momentul pentru cateva piese tehnice de foarte buna calitate. Doua proprietati sunt esentiale: sa elimine transpiratia cat mai repede, si sa fie dintr-un material usor dar calduros. Nu trebuie sa dai o avere pe un set complet, dar merita sa investesti intr-o bluza tehnica de iarna, o pereche de colanti grosi si cateva de sosete dintr-un material care iti tine picioarele uscate.
Bun, si acum ca am trecut prin elementele de baza, hai sa compunem doua tinute, una pentru un frig decent, intre 0-10 grade, si una pentru un frig MARE, de sub zero grade!
De la 0 la 10 grade

(c) Adrian Citu
Tricou tehnic + bluza groasa + colanti pufosi, toate din gama adidas climaheat. Expresia inghetata e bonus 🙂
Dupa cum spuneam, eu sunt destul de prietena cu frigul, asa ca ma prefer un outfit lejer. Port dedesubt un tricou tehnic (nu se vede, dar este foarte important, are rolul de a elimina transpiratia de pe corp), un top adidas climawarm, si o pereche de colanti adidas climaheat. Amandoua sunt dintr-un material pufos, foarte comode si calduroase, si ma ajuta sa pastrez caldura generata de corp in miscare.
As mai adauga la outfit-ul de mai sus urmatoarele accesorii: manusi, caciula si un buff in jurul gatului. Imbracata astfel pot sa alerg linistita pe o vreme ca cea de acum, intre 3-5 grade. La aceasta temperatura eu nu simt nevoia de o geaca, si daca esti mai friguros iti propun sa mai adaugi o bluza subtire dedesubt inainte sa pui o geaca deasupra. Daca totusi preferi geaca, este mai potrivita una subtire si care “respira” bine, adica permite schimbul de umiditate dintre corp si exterior, deci nu iti va tine transpiratia prinsa sub haine.
Sub zero grade

(c) Adrian Citu
Caciula face diferenta, iar gulerul inalt cu fermoar imi permite sa reglez temperatura: tin fermoarul ridicat pentru caldura, iar daca ma incalzesc il mai cobor ca sa ma racoresc
Ma tot uit pe accuweather si prognoza pentru saptamana viitoare in Bucuresti este cu minus! Plus ca un element important in ecuatie este vantul, chiar daca temperatura este cu plus, conteaza acel “real feel” dat de vant, care poate fi semnificativ mai rece decat ce arata termometrul.
In aceste conditii, pornind tot de la tinuta de mai sus, as adauga urmatoarele straturi:
1. O gecuta subtire dintr-un material respirabil si/sau cu windstopper
2. Musai manusi groase, caciula si un buff
3. O pereche de sosete groase, de exemplu sosete de ski (poate e o chestie de femei, dar de obicei mi se face frig la picioare)
4. Iar in caz de frig extrem as pune si un pantalon cu windstopper deasupra colantilor. In functie de cat iti este de frig poti adauga bluze pe dedesubt, avand grija ca primul strat de pe piele sa ramana mereu unul subtire care elimina transpiratia.

(c) Adrian Citu
Pana la 0 grade prefer sa port o singura pereche de colanti (de iarna), apoi adaug inca o pereche de colanti subtiri de vara dedesubt, iar la frig extrem pastrez doar colantii de iarna cu un pantalon de windstopper deasupra
Asadar, sa nu lasam frigul sa ne tina in casa. Happy chilly runs!
Eskimo Ioana
PS: pozele au fost facute de Adrian Citu, caruia vreau sa ii multumesc ca a degerat alaturi de mine in timp ce alergam 🙂
PPS: daca va intrebati cate straturi au fost necesare pentru -30 de grade, raspunsul este cinci: o bluza de corp, o bluza de polar, o geaca intermediara, o geaca tehnica cu windstopper si o pufoaica. Rezultatul il vedeti mai jos:

Pe varful Denali, Alaska, la 6168m, si -30 de grade temperatura. Cand respiram aerul expirat se lipea de par si ingheta!