Echipament, Triatlon
comment 1

Echipamentul de compresie – unde si cum te ajuta

Mai tineti minte jambierele mele ROZ, cu care apar intr-o gramada de poze de la antrenamente? I love them, si nu doar pentru ca sunt roz, ci pentru ca ma ajuta sa ma antrenez mai bine, si sa ma recuperez mai repede. Da,da, jambierele mele nu sunt doar un fashion statement, ci parte din echipamentul de compresie, care este un accesoriu esential de-a lungul calendarului de antrenamente.

Am descoperit echipamentul de compresie prin 2013, si de atunci este nelipsit din kit-ul meu de antrenamente si concursuri! Iar de la inceputul anului ma bucur de sprijinul CEP Romania, asa ca am ocazia sa folosesc o gama foarte variata de produse, si sa ma asortez cu toate culorile (desi pink e in continuare favorita mea). Asadar m-am gandit sa va impartasesc putin din experienta mea cu astfel de produse, si sa va spun cum ma ajuta pe mine, si in ce context folosesc fiecare echipament.

Ce face de fapt echipamentul de compresie

1. Imbunatateste circulatia sangelui

Echipamentul de compresie headerCa istoric, sosetele de compresie au aparut in domeniul medical, pentru pacientii imobilizati la pat, si care aveau risc de tromboza venoasa sau cheaguri de sange. Prin compresia aplicata, sosetele imbunateau fluxul sangvin dinspre picioare catre inima (adica inapoi inapoi de la muschi si tesuturi).

Exact acelasi este si principiul sosetelor si altor echipamente de compresie pentru sport. Ele de fapt comprima vasele de sange si muschii, astfel incat sangele circula prin canale mai mici, si de aceea ajunge mai repede inapoi la inima. Asta inseamna ca sangele se misca optim, si se oxigeneaza mai bine, iar reziduurile sunt eliminate din tesuturi mai repede (acid lactic, anyone? 🙂 ).

Unde te bucuri cel mai mult de acest beneficiu:

imediat dupa antrenamente, si in perioadele cand stai mult jos, cum ar fi la birou, la drumuri lungi, sau calatoria cu avionul.

Sugestii de produs:

COLANTI DE ALERGARE – un colant de compresie pentru tot piciorul, care desi este pentru alergare, eu am ajuns sa il port aproape peste tot. Imi este nelipsit in calatorii, mai ales pe zborurile lungi, dar si ca vestimentatie athleisure in timpul liber.

JAMBIERE COMPRESIE– o jambiera subtire, pe care o poti purta atata la antrenamente, cat si in timpul liber sau la birou, pe sub pantalon.

2. Reduce vibratia musculara si stabilizeaza tendoanele

sosete compresieCand alergam lovim pamantul cu forta cam de 80 de ori pe minut cu fiecare picior. Asta inseamna ca intr-o alergare de o ora, muschii fiecarui picior al tau vor fi supusi fortelor de impact de aproximativ 4.800 ori. Mai ales grupele mari de muschi, cum sunt cele ale coapselor sau gambelor, oscileaza datorita vibratiilor, si aceste miscari sunt aditionale celor de normale, necesare deplasarii. Vibratiile acestea contribuie la oboseala muschilor, si cu cat alergi o perioada mai lunga de timp, sau cu mai multa forta, cu atat vei resimti mai mult efectele lor.

Unde te poti bucura de acest beneficiu:

la alergarile de intensitate, sau la long runs.

Sugestii de produs:

JAMBIERE DE ALERGARE – o jambiera mai groasa, care are pe talpa si calcai zone ingrosate, menite sa te protejeze de frecare si basici. Sunt sosetele mele preferate, cele pe care le vedeti in toate pozele, si vin intr-o multime de culori!

SHORT DE ALERGARE – pantaloni scurti de alergare, care stabilizeaza muschii mari ai coapsei.

SOSETE SCURTE – sosete cu talpa intarita, care stabilizeaza glezna si tendoanele. Pot fi purtate la alergare, ciclism, triatlon, cam peste tot unde va ganditi 🙂

3. Reduce oboseala musculara si acumularea de acid lactic

13490599_1138819392852211_6139903884380903270_o (1)Faptul ca sangele circula mai bine inseamna ca acidul lactic si toxinele acumulate in timpul efortului se elimina mai repede. Iti vei simti muschii mai odihniti, si vei putea depune efort timp mai indelungat. Nu doar asta, dar si recuperarea dupa efort va fi mai usoara. De obicei efectul este sesizabil la o zi sau chiar doua dupa antrenament (senzatia aceea ca te trezesti cu febra musculara, desi dupa antrenament sau cursa nu ai avut nimic).

Unde te poti bucura de acest beneficiu:

la triatlon, unde chiar si o proba scurta, de sprint, dureaza macar o ora. Iar un half sau full Ironman….o zi intreaga 🙂

Echipament recomandat:

COMPRESIE DE QUAD – compresie pentru cvadricepsi, pot fi purtate individual, in functie de piciorul afectat

COMPRESIE DE GAMBA – eu le port la triatlon de la inceput pana la sfarsit. Pentru alergare poti adauga o soseta.

Observi ca nu am mentionat un lucru? Echipamentul de compresie nu te face mai rapid(a)! 🙂 Nu, antrenamentele te fac mai rapid, iar echipamentul de compresie te ajuta sa te poti antrena mai bine si mai mult :p

Happy runs,

Compression Jo

1 Comment

  1. Pingback: Gear review – CEP Sosete de compresie pentru alergare de noapte - Ioana Molnar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.