Am avut doua saptamani in care am fost wonder-woman, si la antrenamente/curse, si la job. Da, stiu, inca sunt restanta cu povestile de la Oradea, de la campionatul de Half Ironman, bare with me, ca revin in curand. Din pacate m-a prins din urma oboseala, si mi-am petrecut weekendul pe trei sferturi lesinata, in loc sa concurez la No Stress la Olimp, cum mi-as fi dorit. Noroc ca Alex a ramas sa aiba grija de mine, pentru ca singura energie pe care am reusit sa o adun in doua zile a fost sa gatesc o portie de mancare. El s-a ocupat de tot restul, inclusiv spalatul vaselor 🙂
Asadar, o noua retata testata, care a primit aprobarea mea, dar cel mai important si aprobarea lui Alex. El e criticul gastronomic la noi in casa! 😉 Am tot vazut galbiori proaspeti pe marginea drumului de la Oradea la Bucuresti, asa ca mi s-a facut o pofta teribila. Am cumparat si un wok nou saptamana trecuta, asa ca am gandit o reteta super simpla, care se poate face imediat (avantajul de a fi obosit, te multumesti cu lucruri mai simple!).
Timp pregatire: 15 min
Timp de gatit: 10 min
Pont: wok-ul este un instrument minunat in bucatarie, pentru ca forma lui permite gatirea rapida a mancarii, si cu o cantitate mult mai mica de ulei. Asa alimentele isi vor pastra aromele, si vor pierde mai putini nutrienti in procesul de gatire. Daca nu ai un wok in bucatarie, nu dispera, poti improviza si cu o tigaie mai adanca, desi timpul de gatire va fi un pic mai mare.
Ingrediente:
– 400 g piept de pui dezosat
– 400 g galbiori proaspeti
– 250 g orez basmati
– 2 linguri sos soia
– 1 lingura ulei de susan
– 1 lingura sos de peste (se gaseste la carrefour/mega/auchan/etc), sau sos Worcestershire ca substitut
– 3-4 catei de usturoi
– 3 linguri ulei pentru wok (eu am folosit de floarea soarelui)
– marar taiat marunt (de decor)
– sare si piper dupa gust
Pasul 1 – pregatire:
Taie pieptul de pui in fasii cam de 1 cm grosime, astfel ele se vor gati mai repede si vor ramane suculente. Intr-un vas adauga peste fasiile de pui cele 2 linguri de sos soia, uleiul de susan si sosul de peste sau Worcester, si o lingura de ulei de floarea soarelui. Lasa-le la marinat timp de 15 minute, sa prinda aroma din condimente. Poti adauga si piper, dar atentie la sare, caci atat sosul de soia cat si cel de peste contin sare!
Intre timp spala ciupercile si curata-le de pamant, si zdrobeste cateii de usturoi.
Pune orezul la fiert cu de 3 ori mai multa cantitate de apa.
Pasul 2 – la wok:
Incinge in wok cele 2 linguri de ulei ramase, si prajeste putin usturoiul (cam 30 secunde), cat sa isi dea drumul la aroma. Adauga continul vasului cu piept de pui, si tine-l in wok cam 2-3 minute, intorcandu-l cu o spatula de lemn.
Scoate puiul din wok, si pune in locul lui galbiorii. Tine-le pe foc cam 3 minute, vei vedea ca lasa apa, care va forma o zeama foarte aromata. Unii prefera sa o ingroase si sa faca sos din ea, dar mie nu imi place sa adaug faina sau amidon, asa ca prefer sa o las asa. Dupa cele 3 minute adauga din nou puiul, si mai tine-le impreuna pe foc cam 2 minute, sau pana cand puiul este gata.
Pasul 3 – servirea:
Pune in farfurie orezul care a fiert in prealabil, si adauga peste el portia de pui si galbiori. Presara deasupra mararul pentru decor si aroma. Si bon appetite! 🙂
Au revoir,
Chef Ioana