FITspiration
Leave a comment

In serviciul celor din jur: curs de prim ajutor

Ultimele saptamani au fost pline de soc si orori, atat in tara cat si peste hotare. Am vazut oameni care au murit arsi de vii, oameni care au fost impuscati, si o capitala europeana aproape inchisa timp de 3 zile. Pe mine m-au marcat destul de mult evenimentele astea, dincolo de discutiile mai ample despre cauzele lor si politicile din spate. Pur si simplu am realizat ca fiecare dintre noi suntem extrem de vulnerabili, si riscam sa trecem printr-un dezastru atunci cand nu ne asteptam. Iesim la un concert, luam o cina in oras, si viata noastra s-a terminat!

Primele doua zile dupa #colectiv m-am simtit absolut neputincioasa! As fi vrut sa fac ceva, sa ii ajut pe toti oamenii de acolo, sa nu mai vad cum cresc toate statisticile morbide. Am plans atat pentru durerea lor, cat si pentru neputinta mea de a-i ajuta. Si totusi, mobilizarea oamenilor a fost exemplara, fiecare a contribuit cu ce a putut si cu ce a stiut. Au fost cateva zile in care am simtit ca oamenii sunt buni, suntem mai blanzi, mai empatici si mai respectuosi unii cu altii.

Acum, ca viata a revenit oarecum la „normal” pentru aceia dintre noi care nu au fost implicati direct in tragedie, ma gandesc cum pot sa fac acest „normal” sa devina si el mai bun. Pentru ca am ajuns la tragedii din cauza ca „normalul” nostru de zi cu zi este unul gaunos, si din pacate ne-am obisnuit cu el. Si nu ar trebui sa mai vina inca o tragedie peste noi, ca sa ne aducam aminte ca lucrurile marunte de zi cu zi construiesc normalitatea, si ca este nevoie sa ne implicam si sa lucram ca „normalitatea” sa fie cea pe care ne-o dorim.

Ce vreau sa includ in „normalul” meu de acum inainte:

  • Donatul regulat de sange. A trecut aproape o luna de la incendiul din #colectiv, si mi-e teama ca incepem sa uitam ca este nevoie de sange in mod constant! Eu m-am nimerit intr-o perioada in care nu puteam dona saptamanile trecute, asa ca mi-am propus sa merg saptamana viitoare. Daca vrei sa donezi si tu sange, gasesti toate informatiile despre conditiile care trebuie indeplinite de donatori, si despre cum poti dona pe site-ul Centrului de Transfuzii. Poti dona sange de 4 ori pe an ca femeie, si de 5 ori pe an ca barbat, la un interval de minim 2 luni.
  • Donatul de bani. Personal, am ales Fundatia Estuar, pentru ca sprijina familiilor victimelor si supravietuitorilor. Poti vedea mai multe detalii pe site-ul lor daca vrei sa contribui si tu financiar.
  • Acordarea primului ajutor. Nu vreau sa stau cu mainile in san daca vreodata voi fi in preajma unei situatii urgente sau a unui accident. Vreau sa pot interveni in acele cateva secunde si minute pretioase de la inceput, pana ajunge ajutorul medical la fata locului. Asa ca m-am inscris la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Rosie, si am invatat mai multe cunostinte si tehnici de baza de prim ajutor!
Exersam resuscitarea cardio-pulmonara pe manechin. Greu, nene!

Exersam resuscitarea cardio-pulmonara pe manechin. Cum ne asezam mainile corect!

Cursul dureaza 12 ore, am platit 150 de lei, si se finalizeaza cu examen si diploma de absolvire/legitimatie ca persoana este instruita sa acorde primul ajutor. Este valabil 1 an de zile, dupa care trebuie sa faci cursul din nou, ceea ce mi se pare foarte util, pentru ca pe masura ce medicina evolueaza, se schimba si informatia din curs. Cursul este in conformitate cu normele europene de prim ajutor, si manualul primit este cel european. Inca il mai studiez pe al meu! Despre ce am invatat:

  • Cum sa verificam pulsul si respiratia
  • Ce sa facem in caz de atac de cord, atac de epilepsie sau atac cerebral
  • Cum facem resuscitare cardio pulmonara (faimosul CPR din filme, doar ca in realitate nu e ca in filme!)
  • Cum punem in pozitie de siguranta o victima care si-a pierdut cunostinta, dar respira normal
Manualul European de Prim Ajutor este folosit in 28 de tari.

Manualul European de Prim Ajutor este folosit in 28 de tari.

Marturisesc, a fost fascinant sa aflu toate lucrurile astea. As fi stat si 5 zile sa exersez toate abilitatile din curs. Mi-a luat un pic de timp sa invat tehnica de resuscitare CP, am exersat pe un manechin similar cu corpul uman, si este incredibil de obositor sa faci compresiile toracice. Iti recomand din toata inima sa te inscrii la un curs, investesti o zi din timpul tau, dar poti face diferenta dintre viata si moarte pentru un om! Consulta sectiunea de inscrieri pentru a vedea cum poti participa la un curs in zona in care locuiesti!

Sa ne mobilizam, zic!

Ioana cea instruita in primul ajutor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.