Echipament, Triatlon
Leave a comment

Echipamentul minim de care chiar ai nevoie pentru triatlon

Triatlonul are imaginea de sport scump, si in mare parte este adevarat. Daca vrei sa il practici in mod constant, si iti propui si niste distante de uber anduranta, te cam rupe la portmoneu. Dar, si este un foarte mare DAR, daca esti la inceput si ai vrea sa vezi cum este sa participi la 1-2 triatloane, nu te costa atat de mult. Si chiar merita sa incerci cateva curse, este un sport super fun, la care nu ai cum sa te plictisesti.

Daca esti la prima sau a doua cursa, cel mai simplu este sa imprumuti cea mai mare parte din echipament. De la prietenii triatlonisti si biciclisti, sigur gasesti cativa care sa te ajute cu echipament, sau in caz ca nu ai asemenea prieteni, apeleaza cu incredere la serviciile de inchiriat echipament. Asa am procedat si eu la inceput, primele doua concursuri am participat cu biciclete de imprumut, pana mi-a devenit clar ca vreau sa continui cu triatlonul, si merita sa investesc in echipament.

(c) Aventuria.ro Aceasta este o poza din 2012, la primul meu triatlon (a fost de fapt duatlon, s-a anulat proba de inot). Bicicleta imprumutata este cu cel putin 2 marimi prea mare, dar am facut treaba buna cu ea :)

(c) Aventuria.ro
Aceasta este o poza din 2012, la primul meu triatlon (a fost de fapt duatlon, s-a anulat proba de inot). Bicicleta imprumutata este cu cel putin 2 marimi prea mare, dar am facut treaba buna cu ea ๐Ÿ™‚

Am compilat o lista MINIMALISTA de echipament pentru triatlon de care ai nevoie in proprietatea proprie si personala.

Acele lucrusoare cu care este bine sa fii deja obisnuit sa le folosesti, si sa te imprietenesti din timp. Leย includ in ordinea probelor:

  • Ochelari de inot: am sa presupun ca nu esti un fost inotator, si ideea de a inota cu ochelarii plini de apa nu iti surade. Pentru incepatori proba de inot este de obicei cea mai tricky, asa ca este bine sa vii de acasa cu ochelarii tai, cu care deja ai facut antrenamente si esti obisnuit sa ii porti.
  • Bustiera (for the ladies): poti inota direct in ea, si la alergare o sa te bucuri de sustinerea pe care o ofera.
  • Trisuit sau pantaloni de triatlon: daca e sa faci o prima investitie in echipamentul specific de triatlon, o pereche de pantaloni sunt cea mai convenabila piesa de echipament. Ii poti purta la toate probele, fara sa te chinui sa te schimbi de obiecte intime in tranzitie (eventual in vazut tuturor). Este la un pret cam dublu fata de pantaloni, dar un trisuit bun iti da o piesa de echipament 3 in 1, in care poti inota, bicicli si alerga.
  • Tricou tehnic: daca ai mers pe varianta pantalon, vei avea nevoie de un tricou pe care il folosesti la bike & run.
  • Pantofi de alergare: probabil ai deja o pereche, este bine sa fie purtati de cateva ori inainte cursei, ca sa nu ai probleme si sa iti cauzeze basici.
(c) Adrian Stoicescu Cum recunosti triatlonista la semimaraton? #trisuit

(c) Adrian Stoicescu
Cum recunosti triatlonista la semimaraton? Poarta trisuit ca sa fie sigura ca a meritat investitia in el ๐Ÿ™‚

Si asta e tot ce ai nevoie MUSAI ca sa participi la un triatlon. Stiu ca lipsesc cateva piese esentiale, asa ca hai sa iti spun cum sa faci rost de restul de echipament de care ai nevoie:

  • Casca de inot: verifica daca este in kit-ul de concurs, de obicei organizatorii ofera casca pentru fiecare participant.
  • Neopren: sugestia mea este sa nu iti bati capul cu el la primul concurs. Alege o cursa care are loc vara, si in care temperatura apei este ridicata, astfel incat sa nu fie necesar costumul de neopren. Daca totusi vei avea nevoie de un neopren, inchiriaza unul din timp. Poti gasi costume de neopren de inchiriat la Sportatlon.ro
  • Bicicleta: este cea mai scumpa piesa de echipament din arsenalul unui triatlonist. Nu investi in ea de la bun inceput daca nu stii sigur ca vrei sa faci ciclism sau triatlon pe termen lung. Decide la ce fel de cursa vrei sa participi, off-road sau pe sosea, si cere imprumut bicicleta unui prieten sau prietene bune. Este de obicei mai usor sa gasesti un MTB, pe care il poti folosi chiar si la o cursa de sosea (daca permite organizatorul). Cu siguranta nu vei fi cel mai rapid participant, dar vei face un workout de forta ๐Ÿ˜‰ Daca nu ai prieteni atat de generosi, poti inchiria o bicicleta de la Aventuria.ro si de la Smart Atletic.
  • Casca de bicicleta: este OBLIGATORIE la orice concurs. Cauta una de imprumut printre prieteni si cunostiinte. Asigura-te ca o probezi inainte, castile sunt pe marimi, si s-ar putea sa iti fie prea mare sau prea mica.
(c) AquaChallenge Casca de inot este de cele mai multe ori in kitul de participare la concursuri.

(c) AquaChallenge
Casca de inot este de cele mai multe ori in kitul de participare la concursuri.

Am trecut prin tot echipamentul necesar la o cursa, dupa cum vezi nu este chiar atat de scump sa faci un triatlon. Stiu ca nu este nici ieftin, dar cu o planificare buna poti gasi echipamentul de care ai nevoie la imprumut si/sau inchiriat. Acum, tot ce ramane este sa iti alegi cursa la care vrei sa participi. Pe site-ul Federatiei Romane de Triatlon poti vedea toate concursurile de triatlon, si sa il alegi pe cel la care doresti sa te inscrii.

Happy triathloning,

Ioana Bomboana

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.