Micul meu dejun preferat in ultimul timp este o portie delicioasa de clatite americane cu ricotta, la care alatur un capuccino cu multa spuma de lapte. Yuuum, mi s-a facut iarasi foame doar scriind randul de mai sus! π
Ma stiti ca sunt o fana a meselor gatite rapid si fara prea mare bataie de cap. Mai ales pentru micul dejun, daca trec mai mult de 30 de minute din momentul in care m-am apucat de gatit, si pana ajunge papa la mine in stomac, il consider un esec. Aproape ca nu m-am apucat de facut reteta de clatite americane, deoarece de obicei dureaza mai mult, dar dupa cateva runde (vreo 3) am ajuns sa le termin in 20 de minute de cand scot ouale din frigider si pana le mananc π
Este o reteta super simpla, iar branza ricotta le da o nota pufoasa si zemoasa in acelasi timp. Si pentru ca ricotta este o branza slaba, dar bogata in proteine, rezulta o reteta de clatite americane cu calorii putine. Ca sa pastrati retata relativ dietetica este cel mai simplu sa puneti doar o mana de fructe de padure pe ele. Eu le-am servit cu peanut butter sau cu nutella, ceea ce le-a stricat Β semnificativ echilibrul caloric, dar ma asteptau doua ore de antrenament dupa, asa ca am avut unde sa ard surplusul.

Prep Time | 15 minute |
Cook Time | 10 minute |
Servings |
|
- O cutie branza ricotta 250 g
- 100 g faina alba
- 125 ml lapte
- 2 oua
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 Β½ lingura zahar brun sau inlocuitor
- 1 varf de cutit de sare
Ingredients
|
![]() |
- Primul pas este sa amestecam toate ingredientele uscate impreuna β faina, cu praful de copt, zaharul sau inlocuitorul si varful de cutit de sare.
- Separam ouale, si punem albusurile deoparte, intr-un bol in care putem sa le batem. Separat, peste galbenusuri adaugam branza ricotta, esenta de vanilie si laptele, si le amestecam. Cand s-a facut compozitia omogena, punem peste ea ingredientele uscate, si amestecam. Ar trebui sa iasa un aluat destul de concentrat, daca este nevoie mai adauga un pic de lapte.
- Batem albusurile (eu le-am batut de mana, cu fuculita, pentru ca nu gaseam blenderul) pana se fac spuma. Apoi le adaugam cu grija peste aluat, si amestecam usor cu o spatula sau o lingura, astfel incat sa dea o nota pufoasa compozitiei finale.
- Incinge plita la o temperatura medie, si pune putin ulei, astfel incat sa nu se lipeasca. Eu prefer sa fac clatitele mai micute, astfel incat o βportieβ o masor ca o lingura de aluat. In functie de tigaie incat deodata 2, 3 sau mai multe. Dureaza 2-3 minute sa se faca pe parte (vei vedea niste bule mici β atunci poti sa le intorci). Si cam 1-2 minute pentru partea celalata, dupa ce le intorci. Marturisesc ca prima runda de obice o ard, de cand am trecut pe plita cu inductie tot uit ca se incalzeste foarte repede si tare π
Et voila, poti sa le servesti cu niste fucte (varianta healthy), sau cu sirop de artar, nutella, peanut butter (varianta bomba).

Asa arata varianta BOMBA, cu multa multa Nutella. Doar pentru zilele cu peste 2 ore de antrenament π
Bon appetit,
Ioana Americana