Zilele astea fac foarte putina miscare, si parca imi vine cheful sa stau din ce in ce mai mult in bucatarie. Profit de sezonul rece sa ma odihnesc si sa imi reincarc si eu putin bateriile, si sunt intr-un vibe cozy, in care as sta la caldurica si as manca ceva bun. Mi s-a facut pofta de ceva dulce, si cum tocmai am cumparat niste pere, ma tot uitam la ele gandindu-ma cum sa le folosesc. Smoothie de data asta nu era suficient, chiar voiam ceva cu…gasp…ZAHAR! 🙂
Doar ca nu prea aveam nici faina prin camara, nici prea mult unt sau oua, pentru o prajitura “clasica”, si singurul lucru gasit din abundenta dupa ce am scormonit prin toate rafturile a fost o punga gris. Si asa grisul cu lapte se numara printre deserturile din copilarie de care imi e dor, asa ca why not use it? Â M-am hotarat sa vad ce iese daca fac o tarta cu pere, dar cu blatul pe baza de gris. Am pus si ultimul ou din frigider, si 2 linguri de faina, cat am mai gasit pe fundul pungii, si am inceput experimentul. A iesit suprinzator de bun, cu un blat usor si delicat si deasupra cu pere insiropate in caramel.
Si de aproape, yumm, o aroma de scortisoara si pere
Din prima tarta am prins o singura feliuta, pentru ca am lasat-o la racit peste noapte, cu gandul sa ma infrupt din ea dimineata la cafea (adica, daca tot am facut ceva cu zahar, macar sa nu mananc seara, nu?). Dar husband s-a trezit mai devreme decat mine, si pana am ajuns eu la cafea farfuria era rasa cu totul!!! Asa ca am mai pus una la cuptor, ca sa mananc si eu ceva din ea. Si cum am avut musafiri, de saptamana trecuta pana azi am mai facut inca o tarta. In total 3 tarte in 7 zile, care s-au mancat imediat. Well, vestea buna este ca am descoperit ca merge la fel de bine si cu mere 🙂
A doua tarta pe care am facut-o este cu mere, a iesit la fel de bine, dar parca tot de pere am ramas cu pofta!
Print Recipe
Tarta caramelizata de pere, cu gris si scortisoara
Ai nevoie de o tava pentru prajituri, eu am folosit una rotunda cu diametrul de 24 cm, dar poti folosi orice forma ai la indemana, doar ca daca este mult mai mica sau mai mare va trebui sa adaptezi cantitatile. Tarta este upside-down (sau cu fundul in sus, pe romaneste :p), asa ca trebuie sa ne asiguram ca nu se lipeste de fundul tavii. Decupeaza o hartie de copt cat fundul de tava si aseaz-o in tavita inainte de orice altceva, si asa se va dezlipi usor si frumos cand e gata.
Optional:daca iti place dulce-dulce adauga o lingura de miere, sirop de artar sau zahar brun la plat
Instructions
Pregatirea
Preincalzeste cuptorul la foc mediu. Taie perele in sferturi, scoate-le samburii, si apoi feliaza subtire fiecare bucata. Vei vedea ca nu toate feliile iti ies la fel de mari si de frumoase, asa ca pune-le deoparte pe cele mai reusite, ca le folosim pentru decor primele.
Amesteca faina cu praful de copt, cardamom, nucsoara si scortisoara intr-un castron, iar intr-un vas separat zdrobeste banana si sparge oul si bate-l impreuna cu ea.
Fructele
Pe o cratita la foc mediu, topeste uleiul de cocos (sau untul), si adauga cele 2 linguri de zahar brun. Amesteca in continuu pana tot zaharul este topit, si se face caramel. Toarna siropul in tava, peste  hartia de copt. Vei vedea ca se intareste aproape imediat.
Deasupra caramelului aseaza feliile de para, in forma de evantai pornind din centru. Spatiile ramase libere dupa ce ai facut toata partea centrala le poti acoperi folosind feliile un pic mai mici si mai inestetice care ti-au ramas la taiere.
Blatul
Incalzeste laptele pe foc mic, si adauga il el grisul, presarand usor ca sa nu se faca gogoloase. Amesteca pana se absoarbe laptele, daca este prea lichid mai adauga niste gris, iar daca este prea tare mai adauga un strop de lapte. Ia de pe foc, si pune peste faina cu condimentele, si oul si banana. Amesteca toata compozitia pana devine uniforma, si toarn-o in forma de prajituri, peste perele puse mai devreme.
Pune la cuptor timp de 30 de minute, iti poti da seama daca e gata prin medoda “clasica” de a infige o scobitoare in aluat si a vedea daca iese curata.
Recipe Notes
Si o privire de aproape, dupa ce am facut poza asta marturisesc ca am infipt furculita si am inceput sa mananc 🙂