Putine lucruri sunt mai dificile decat sa gasesti un bazin de inot bun, care sa fie deschis la orele la care ai si tu timp pentru antrenamentul de inot. Adica stii, dimineata si seara, asa, ca oamenii cu job. Majoritatea culoarelor din bazinele de inot sportiv sunt inchiriate cu luni de zile in avans de cluburile sportive, si daca nu esti membru unui astfel de club, trebuie sa te rezumi la cele 1-2 ore de program cu publicul, in care bazinul este asaltat in numar mare de inotatori de toate nivelele.
Situatia de pe culoarele comune este destul de similara cu cea din traficul de la noi din orase – aglomeratie, haos, si cateva elemente disturbante care fac viata mai grea celor de pe traseu 🙂 Am ocazia sa ma antrenez si in grupuri organizate, si la programul cu publicul. Si daca in primele antrenamentele progreseaza armonios, fiecare isi stie rolul si ce are de facut, cand ajung seara la programul public imi vine sa ma iau cu mainile de cap. Asa ca m-am gandit sa impartasesc cateva reguli de buna purtare la bazin, invatate din antrenamentele cu inotatori. Cred ca nu toate sunt evidente, si indiferent de nivelul de inot la care esti, ti-ar putea face viata mai usoara:
1. Poarta casca
Contrar aparentelor, casca nu este purtata pentru a nu te uda pe par. Asa ceva nu exista, daca intri in bazin ca sa inoti, te vei uda pe par 🙂 Dar parul care iti cade in timpul inotului ajunge in sistemul de filtrare ale piscinei, pe care il poate bloca. Sau daca mergi fara casca, parul ti se poate rupe si putine lucruri sunt mai icky decat sa te lovesti de un ghemotoc de par plutind prin piscina. Unele bazine impun regula de purtare a castii, altele sunt mai flexibile. Chiar si asa, daca ai parul lung este mai bine sa porti casca, iti vei proteja si parul de efectele clorului, si te vei misca mai relaxat(a) in apa. Am vazut atatea modalitati in care parul poate fi un inconvenient in piscina, incat port mereu casca la antrenamente: par prins in snurul de la culoar, tras de par cand te depaseste alt inotator, par desprins din coada care te incomodeaza cand inoti, etc. Este mai simplu si mai igienic cu casca.
2. Alege culoarul potrivit
Inainte de a intra in apa observa care este viteza de miscare pe culoare. Unele piscine au marcate culoarele pentru inotati rapizi, si cele pentru incepatori. Daca acestea nu sunt marcate, studiaza vizual cam pe care culoar este viteza cea mai apropiata de nivelul tau. Pot incapea fara probleme si 10 inotatori pe un singur culoar, secretul este sa fie de nivele apropiate. Daca te uiti la antrenamentele organizate, inotatorii impart culoarul fara probleme, si pornesc unul in spatele altuia, pastrand distanta dintre ei.
Provocarea la programul public este ca sunt mai multi inotatori de nivele diferite, si se inghesuie pe aceleasi culoare. Daca stii ca inoti incet, nu te arunca in apa pe culoarele unde vezi inotatori rapizi. Ii vei incurca si pe ei, si probabil nici tie nu o sa iti fie foarte bine, din cauza ca vor trebui sa te depaseasca de multe ori. Si crede-ma, este neplacut sa fii bagat la fund in timp ce o alta persoana inoata deasupra ta! Vei lua o gramada de apa la bord, si pana la urma tot vei schimba culoarul 🙂
Daca esti un inotator rapid, si pe culoarul tau apar persoane mai incete, poti sa ii rogi politicos sa se mute pe alt culoar. Stiu, faci niste intervale foarte importante, si nu iti place sa te opresti in mijlocul lor. Dar vei pierde mult mai putin timp si nervi decat sa te chinui sa ii depasesti de fiecare data, sau sa inoti peste ei. Daca i-ai rugat verbal, si ei raman acolo in continuare, feel free to run them over! :p
3. Sensul de inot
Dupa cum spuneam mai sus, inotul este ca si traficul. Se circula pe partea dreapta a “drumului”, respectiv a culoarului. Te duci pe dreapta, intorci in capat, si revii tot pe dreapta. Nu pe mijloc, nu pe stanga, ci pe dreapta. Ca sa te orientezi, cand esti cu capul in apa, linia neagra de pe fundul bazinului ar trebui sa fie mereu in stanga ta. Daca inoti in orice alta parte, risti sa te “tamponezi” cap in cap cu alt inotator, care circula corect.
4. Daca te opresti la capatul culoarului, stai pe colt, nu pe mijloc
Ai nevoie de o pauza de respiro intre bucati, sau pur si simplu stai un pic “de povesti” cu colegii de antrenament. Totul e ok, dar cand te opresti la capatul culoarului, asigura-te ca nu stai pe mijloc, ci in colturi. Asta este o problema de care ma lovesc foarte des cand inot, toata lumea se strange ciorchine in mijlocul culoarului.
Mijlocul este folosit pentru intoarcere de cei care inoata, ca punct de impins in margine pentru a lua avant. Nu ii incurca pe ceilalti care se antreneaza, in timp ce tu iei o pauza. Daca o faci, este foarte posibil ca sa fii folosit pe post de planseu.
5. Depasirea
La fel ca in trafic, depasirea este un act normal si de multe ori necesar. De aceea este nevoie sa fie facuta conform unor reguli, in care fiecare stie ce are de facut. Daca simti o bataie pe picioare in timp ce inoti, este semn ca cineva doreste sa te depaseasca. Inoata putin mai in dreapta, ca sa ii creezi locul necesar pentru depasire pe langa tine. For god’s sake, nu accelera cand primesti acest semnal. Nu are sens, cand cineva inoata mai rapid decat tine te va depasi oricum, chiar daca tu incepi sa accelerezi. Eventual vezi punctul de mai sus, in care in loc sa depaseasca pe LANGA tine, o va face pe DEASUPRA ta.
Daca tu vrei sa depasesti, bate usor cu palma pe piciorul celui pe langa care vrei sa treci. Uneori este nevoie sa repeti semnalul ca sa inteleaga ce vrei sa faci. Cand efectuezi depasirea, asigura-te ca ai suficient loc sa treci pe mijlocul culoarului, asta inseamna ca te-ai uitat si la ce vine din sens opus. Nu te urca peste persoana pe care o depasesti, treci frumos pe langa ea, si ai grija sa nu va loviti cu mainile si picioarele. Daca cineva nu iti face loc sa il depasesti, gandeste-te ca este posibil sa nu inteleaga ce este nevoie sa faca. Daca repeti de fiecare data semnalul cu bataia pe picior, in curand se va prinde ca asta inseamna o depasire. Daca nu, data viitoare cand sunteti deoadata in pauza, poti sa iti rupi 1 minut din timp, si sa ii explici semnalele.
In concluzie
Inotul este un sport super frumos, si cu multe-multe beneficii, de care merita sa ne bucuram. Eu am trecut prin toate etapele – de la total noob la inceput, cand abia reuseam sa inot un bazin legat, pana azi, cand ma vad in situatia sa caut culoare mai rapide. In paranteza fie spus, asta este doar la programul public, daca ma antrenez cu grupele de performanta, sunt pe culoar cu copii de 9-11 ani 🙂 Dar imi aduc aminte si acum momentul cand am reusit sa leg prima 1000 de metri in bazin, si m-am considerat “inotatoare” cu acte in regula. Mergeam pe vremea aceea la bazinul de la Radisson, si m-am bagat plina de mandrie pe culoarul marcat cu “fast”. Inot eu bine si frumos, ma simteam o sirena rapida si hidrodinamica, pana cand ma trezesc trasa la fund si trece o torpila peste mine. Apoi inca una, si inca una. Venisera trei inotatori rapizi, si de fiecare data cand ma depaseau treceau cu totul PESTE mine. Plina de draci dupa toata apa luata la bord, am asteptat sa opreasca la o pauza si le-am facut morala ca de ce ma tot baga la fund. La care unul dintre ei imi raspunde razand: “This is life in the fast lane, baby!”
Va doresc sa ajungeti cat mai repede pe fast lane, dar sa nu uitati cum a fost cand erati incepatori 🙂