Nutritie
Leave a comment

Sushi de casa pentru incepatori

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la comfort food, mintea mea face instant SUSHI!! DING DING DING! Chiar si acum in timp ce scriu postul acesta mor de pofta, desi sunt ghiftuita dupa ce am mancat o mare parte din portia de sushi de casa gatita ieri. Deh, iarasi am ajuns la 15-16 ore de antrenamente pe saptamana (Ironmanu’ vine, vine), asa ca ma intalnesc constant cu doi prieteni buni: oboseala si foamea! 🙂

Si pentru ca daca as manca sushi de la restaurant dupa pofta inimiii (si a stomacului), as falimenta foarte rapid, am inceput sa fac din ce in ce mai des acasa. Acum o sa va spun drept, nu e chiar acelasi lucru ca si cu cel de la restaurant, in principal datorita calitatii ingredientelor care se gasesc prin magazine. Dar este close enough pentru o experienta delicioasa, si in plus, poti face toate mixurile dupa care poftesti. Includ aici o varianta simpla, de chef incepator, asa cum sunt si eu in momentul de fata. Este foarte simplu de facut, desi un pic laborios, dar merita tot efortul.

Toate ingredientele la un loc

Toate ingredientele la un loc

Timp de pregatire: 1 h

Timp de gatit: 15 min

Dificultate: usor, dar de migalit la el

Ingrediente:

  • 300g orez de sushi (daca nu gasesti orez special, eu l-am inlocuit cu succes cu orezul pentru….sarmale!!!) :p
  • o punga de nori (foile de alge pe care se fac rulourile. Se gasesc in sectiunea de produse internationale de la majoritatea magazinelor mari)
  • otet de orez (la fel, la produse internationale)
  • sos de soia
  • sare
  • zahar
  • o bucata de file de somon crud (fii sigura ca este proaspat, preferabil de captura, dar se gaseste destul de greu la noi)
  • 6-10 bucati de creveti proaspeti (va fi nevoie sa ii decortichezi)
  • ½ castravete (sau avocado, sau salata verde, sau ce preferi tu)
  • 2 morcovi (sau mango, mar, te poti juca tu ingrediente si texturi)
  • ghimbir murat (optional, my favorite)
  • pasta de wasabi (optional, este foarte picant, dar buuuun!)

Pas 1 – Za rice

Orezul din sushi rolls face toata diferenta, asa ca aici petrecem prima parte a “procesului”, si e de investit un pic de timp ca sa il facem cum trebuie. Scopul este sa il gatim astfel incat sa fie un pic lipicios, ca sa formeze cum trebuie rulourile de sushi (ce spuneam mai sus de sarmale, eh?).

Spalam orezul pana apa ramane limpede, ca sa scoatem amidonul din el. Apoi il punem la fiert cu aprox de 2 ori mai multa apa. La inceput il punem pe foc mare, si amestecam la fiecare minut, pana cand da apa in clocot. Apoi il lasam pe foc la minim, si nu mai amestecam in el pana cand e gata. De ce? Beats me, asa zic retetele japoneze si eu m-am luat dupa ele!

Boring boiling time

Boring boiling time

Pas 2 – Za rice reloaded

Am zis ca e important orezul, deci si la pasul 2 tot cu el ne jucam. Dupa ce il iei de pe foc, scurge-l de apa, si pune-l intr-un bol mare (sa nu fie din metal). Amesteca 4 linguri din otetul de orez cu 2 lingurite de zahar si una de sare. Toarna mixul peste orez, si amesteca cu grija cu o lingura de lemn. Sa nu fie de metal, pentru ca reactioneaza chimic cu otetul, si se schimba gustul. Vei vedea ca de fapt amestecul de otet japonez si condimente dau gustul de “orez de sushi”, altfel e doar un orez fad si un pic lipicios.

Orezul la odihnit, amestecat cu otetul japonez

Orezul la odihnit, amestecat cu otetul japonez

Pas 3 – pregatirea rulourilor

Aici incepem procesul sarmalutelor fitoase (nume alternativ pentru sushi, ha!). Asaza pe masa ruloul din bamboo, iar pe el o bucata de nori cu partea aspra in sus.  Pune un strat fin de orez, cel mai bine la inceput il asezi cu mana si il nivelezi cu lingura de lemn. Lasa intr-o parte cam 2 cm neacoperiti, catre incolo vom face rulourile si vom folosi bucatica libera ca sa le “sigilam”.

Ruloul din bambus, prietenul tau in urmatoarea ora

Ruloul din bambus, prietenul tau in urmatoarea ora

Pas 4 – umplutura

Pentru inceput hai sa punem un singur ingredient, eu am folosit somon pentru ca e preferatul meu. In capatul opus unde ai lasat liber, pune fasiile de somon pe lung, ca in poza de mai jos.

Prima doar cu somon, urmatoarele cu mixuri, pe masura ce devenim mai indemanatici

Prima doar cu somon, urmatoarele cu mixuri, pe masura ce devenim mai indemanatici

Prinde ruloul de bamboo chiar dedesubt si incepe sa rulezi, in timp ce apesi, ca sa fie umplutura cat mai stransa. Cand ai atins cu bambusul umplutura, ridica bambusul si plaseaza-l astfel incat sa poti rula toata bucata pana la cap (vezi in poza).

Roll baby, roll that sushi

Roll baby, roll that sushi

Este ok daca acest prim rulou arata ca un fel de castravete lesinat! 🙂 Uita-te cat orez este versul cata umplutura, ca sa iti faci o idee daca e nevoie sa pui mai multe ingrediente. De exemplu eu folosesc fasia intreaga pentru cam rulouri cu cate 3 ingrediente, iar daca am doar 1 ingredient (gen somon) folosesc doar jumatate din alga nori, ca sa nu fie atat de mult orez.

Diferite umpluturi preferate: creveti cu castravete, somon cu morcov si castravete, si somon simplu (always a favorite)

Diferite umpluturi preferate: creveti cu castravete, somon cu morcov si castravete, si somon simplu (always a favorite)

Pas 5 – taierea

Dupa ce ai terminat toate rulourile, urmeaza taierea lor in bucatele mici si rotunde, numai bune de admiratmancat. Iti trebuie un cutit bine ascutit, si un bol cu apa rece. Uda cutitul, si taie cate o bucatica intr-o miscare rapida, ca sa nu aplatizezi ruloul si sa iti iasa niste rondele care de fapt sunt patrate. Cam la fiecare 2-3 bucatele va trebui sa uzi din nou cutitul, altfel nu va taia orezul.

 

In sfarsit incepe sa arate a sushi! :D

In sfarsit incepe sa arate a sushi! 😀

Pas 6 – servirea

Acum ca ai maki-urile cele mai frumoase, facute de manutele tale harnice, este momentul sa le aranjezi dragut, si sa te bucuri nu doar de gustul ci si de estetica lor. Se servesc cu un bol mic de sos de soia, in care dizolvi wasabi dupa gust. Este picant, dar delicios, asa ca incearca sa pui putin cate putin, ca sa fie ok pentru papilele tale gustative. Mie imi place sa adaug si ghimbir murat pentru aroma, asa se serveste in mod traditional, dar este o chestie de preferinta. De exemplu husband nu mananca deloc ghimbir, ceea ce ma bucura maxim pentru ca there is MOAR FOR ME!!! 😀

My PRECIOUSSSS!!! Pe toti, dar TOTI i-am mancat ;-)

My PRECIOUSSSS!!! Pe toti, dar TOTI i-am mancat 😉

Dovada clara ca sushi este pentru toata lumea: socra-mea a mancat, si chiar s-a declarat incantata ;-)

Dovada clara ca sushi este pentru toata lumea: socra-mea a mancat, si chiar s-a declarat incantata 😉

Douzo meshiagare (japanese for bon appetit!)

Ioana Maki Molnar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.