Triatlon
comment 1

Un campionat national si un prim titlu important

Sa incep asa: am castigat Campionatul National pe distanta de Half Ironman la feminin! Phew, nici acum cand scriu asta nu imi vine sa cred!

Ce este un Half  Ironman? Ooooo, doar o mica tacaneala de-a mea din ultimul an, o competitie care presupune parcurgerea succesiva a 1900 m inot, urmati de 90 km pe bicicleta si apoi alergarea unui semi-maraton (21,1 km). Mda, dupa cum spuneam, o tacaneala!

Prima mea tentativa de a termina o astfel de cursa a fost acum o luna, la Half Ironman-ul organizat in Sankt Polten, Austria (parte din circuitul international de astfel de competitii). Din pacate am avut o vreme groaznic de friguroasa, iar proba de inot a fost anulata din cauza riscurilor de hiportermie (brrrr!!). Asa ca am ramas doar cu probele de ciclism si alergare, care desi dificile in natura lor, nu fac impreuna un triatlon.

Asa ca revenind Campionatul National, tehnic am castigat primul Half Ironman la care am participat. Si ca si cum faptul ca faceam asta pentru prima data nu ar fi fost suficient pentru emotiile mele, competitia se tine la Oradea, de unde sunt de fel, si am concurat in fata tatalui meu si a parintilor lui Alex (no pressure baby, no pressure!).

Pot sa sumarizez experienta astfel: a fost lung, greu si cald. Foarte lung, foarte greu si foarte foarte cald!! Ma asteptam sa am probleme cu inotul in apa deschisa, caci singura data cand am mai facut asta m-au luat atacurile de panica in mijlocul lacului. Ceva legat de mirosul de balta, si vizibilitatea zero in apa verde si namoloasa ma face sa mi se incranceneze carnea pe mine. E doar o chestie mentala, dar aveam emotii pentru inot. Mari!

ioana waiting

Suprinzator, a mers totul bine, am respirat adanc inainte sa intru in apa si am decis mental ca nimic, dar NIMIC nu ma opri din a termina aceasta proba. Am inotat ceva mai conservator decat m-am pregatit, dar am preferat sa merg incet si linistit decat sa risc un atac de panica. Undeva dupa primii 500 de metri am inceput sa ma obisnuiesc si cu senzatia de a fi in milocul altor inotatori, de a ma atinge de ei si de a-i intrece chiar pe unii (desi au fost mult mai multi cei care m-au depasit pe mine). Am iesit a 3-a fata din apa, cam ametita dupa 2000-2100 metri cat cred ca au fost intr-un final. Tranzitia cam lunga, dar am pornit apoi in forta pe bicicleta pentru cei 84 de km.ioana swim exit

Turele de bike au decurs fara niciun incident, dar se facea din ce in ce mai cald. Dupa cursa mi-a spus Alex ca pe termometrul lui apreau 49 de grade la nivelul asfaltului. Din fericire nu m-a afectat prea mult caldura in acel moment, si am reusit sa recuperez primele doua pozitii si sa fiu in fruntea clasamentului la final.ioana bike

In schimb alergarea m-a solicitat maxim! Primii trei kilometri au fost ok, dar apoi caldura si oboseala au inceput  sa ma afecteze din ce in ce mai mult, si am alergat foarte incet. La fiecare kilometru ma opream la punctul de alimentare sa imi torn apa rece in cap, si sa imi pun gheata prin diverse parti ale corpului (nu vreti sa stiti, ahem!). Nu imi venea sa cred cat de incet alergam, mai ales ca in urma cu o luna terminasem semimaratonul din cadrul Half IronManului din Austria cu un timp foarte bun: 1h49min!

IMG_6029Am crezut ca am fost depasita pe la kilometrul 11, cand o fata a trecut pe langa mine, si nu stiam cate ture am in avans. M-am cam deprimat un pic, si parca am inceput sa alerg si mai fara vlaga decat inainte. Din fericire intr-un final s-a dovedit ca concurenta de pe locul 2 era cu o tura in spatele meu, si desi a alergat mai bine decat mine, diferenta de timp pe care am castigat-o la bike m-a salvat!

Sunt foarte mandra ca am reusit acest loc I, si desi e mult loc de imbunatatire a timpilor, ma declar foarte multumita de progresul meu de anul acesta!

ioana podium

Cheers to that,

Ioana Campioana

1 Comment

  1. Pingback: Inca un campionat national | Ioana Molnar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.